Pozovite nas: 064 – 031- 4444
Kaluđerske bare, Tara Gde se nalazimo?
Planinarenje  

Smestivši se između reke Drine i Zlatibora, planina Tara vekovima očarava sve koji na nju stižu. Od Bajine-Bašte do Tare potrebno je preći 16 km da bi se našli na izvoru čak 18 planinarskih staza. Ukupna dužina staza je preko stotinu kilometara, sa polaznim tačkama iz turističkih centara i planinarskih punktova. Sa Predovog Krsta, na 1138 m, pruža se divan vidik na reku Drinu. Tu je i planinarski dom, a na reci Rači istoimeni manastir iz 13. veka.

Ovim rutama je pridodata i još jedna veoma zanimljiva staza nazvana „Mala duhovna transferzala“. Ova staza je obeležena na relaciji: manastir Rača-Lađevac-Suva pećina-skit Sv. Đorđa-stena „Krstača“-utvrđanja Gradina-vidikovac Crnjeskovo- manastirski stanovi na Kaluđerskim Barama. Za ovu, kao i za sve ostale staze možete koristiti usluge vodiča, ali se preporučuje i korišćenje mape planinarskih staza koju možete naći na svim recepcijama, kontrolnim i informacionim punktovima NP Tara.

Većina tura je laka i moguće je koristiti patike, bolje duboke. Ture kroz kanjon Rače su teške i neophodna je planinarska obuća. Vrlo je teška tura kroz kanjon Brusnice, gde su potrebna planinarska oprema i vodič.

Planinarstvo kao specifična ljudska delatnost ima dugu tradiciju u svetu i na našim prostorima. Danas se pod pojmom planinarstva podrazumeva aktivno posećivanje planina i, u širem smislu, planina. Planinarstvom se bave osobe svih uzrasta oba pola, odrasli ljudi svih zanimanja , ali i mladi naraštaj kao i starije osobe. Tara, kao jedna od naših najlepših planina, veoma je interesantna ljubiteljima ove aktivnosti u prirodi. Tara pruža izuzetne uslove, sledeći korak je na vama !!!

 

Još nema komentara.

ADD YOUR COMMENT
resetujte sva polja

Pratite nas na drustvenim mrezama

Kontakt adrese

Kaluđerske bare, Tara
Bajina Bašta, Srbija
064/031 44 44
031/858 082

Prijavite se za obavestenja: